Steven Seagal

8. března 2008 v 21:24 | Martin |  herci
Akční filmy a filmy s tematikou bojových umění v USA na konci osmdesátých, začátku devadesátých let: Arnold Schwarzenegger a Sylvester Stallone točí "klasické" akční filmy bez prvků bojových umění. Chuck Norris ve snaze přilákat mainstream diváky používá ve svých filmech méně a méně prvků bojových umění. V r. 1987 zazářil ve svém prvním výraznějším (a dle mnohých i nejlepším) filmu - slavném Krvavém sportu (Bloodsport, 1987) - Jean-Claude Van Damme. Diváci už měli možnost na stříbrném plátně vidět ledasco - od kung-fu a karate přes box, kickbox až po nindžucu; některá bojová umění na svého mediálního promotéra ještě čekala, například capoeira či thajský box. Koncem osmdesátých let přišla do hollywoodské továrny na sny nová krev a školy aikidó po celém světě se začaly úspěšně plnit novými zájemci o toto bojové umění. Hned vedle plakátu ó-senseie jim v pokoji jim visel plakát - Stevena Seagala. Nejen v USA.

Steven Seagal se svojí bývalou ženou
Steven Seagal se narodil se v Lansingu v Michiganu 10. dubna 1951. Bojovým uměním se začal věnovat už jako malý kluk. V roce 1974 získal 1. Dan od Koiči Toheiho (10. dan, jeden z nejlepších žáků zakladatele aikidó Moriheie Uješibi). Po obdržení 1. danu odcestoval do Japonska, učil angličtinu, studoval zen, orientální medicínu a bojová umění. V roce 1975 se Seagal stal jako první běloch (nejaponec) učitelem pobočky Tenšin aikidó dódžó v Ósace - mj. i proto, že se v témže roce oženil s dcerou majitele dódžó, kterou byla Mijako Fudžitami. V současné době je Steven Seagal držitelem 7. Dan, který obdržel od syna ó-senseie, tehdejší vůdčí osobnosti Aikikai. Kromě aikidó je i držitelem mistrovských stupňů v karate, džúdó, džúdžucu a kendó.
Ó-sensei
O zakladateli aikidó Steven říká: "Ó-sensei měl tuto úžasnou sílu, jako velké pole energie. Bylo to zastrašující a úžasné. Nikdo takhle aikidó neumí. Slyšel jsem vyprávět o tom, jak ó-sensei zvládnul pět lidí najednou a porazil je. Ale když si vezmete deset věcí ze všech těch úžasných věcí, které ó-sensei uměl, když začnete cvičit aikidó, tak víte, že nikdy nebudete schopni udělat ani jednu z nich. Po letech tréninku si uvědomíte, že jich umíte šest. A doufáte, že jednou ó-senseiovu magii pochopíte a bude vaše."
Seagal sensei
Steven Seagal - aikidóV roce 1982 Seagal sensei otevřel dódžó v Taosu v Novém Mexiku. Další Tešin dódžó otevřel v říjnu 1983 v Sherman Oaks v Kalifornii a pozval svého pokročilého studenta Haruo Matsuokaiho, aby mu pomohl v USA propagovat nejen aikidó, ale japonskou kulturu jako takovou - kaligrafii, čajový obřad a orientální medicínu. Dódžó se v průběhu let přestěhovalo do North Hollywood (leden 1984), West Hollywood (únor 1987) a nakonec do West Los Angeles (1992). V roce 1998 bylo Tenšin dódžó díky návratu Matsuoka sensei do Japonska uzavřeno. Dódžó v Taosu a Ósace pokračují v činnosti pod vedením Seagalových žáků.
Film
Seagal kromě výuky bojových umění pracoval i jako koordinátor bojových scén - například v bondovce Nikdy neříkej nikdy (Never Say Never Again) - a jako bodyguard řady celebrit, mj. hollywoodského agenta Michael Ovitze, díky jemuž získal smlouvu s Warner Bros. Jeho filmový debut Nico: Víc než zákon (Above the Law 1988) byl velmi pozitivně přijat, především díky vynikající choreografii akčních scén. Následovaly Těžko ho zabít (Hard to Kill, 1989), Nemilosrdná spravedlnost (Out for Justice, 1991), Muž s cejchem smrti (Marked for Death 1990)a komerčně nejúspěšnější Přepadení v Pacifiku (Under Siege, 1992).
Přepadení v PacifikuSeagalovu (především ranou) filmografii charakterizuje vynikající choreografie bojových scén prostá "baletní kopů" alá Jean-Claude Van Damme - realistické, provokativní, místy až kruté scény. Seagolovy filmy jsou však i o něčem jiném než lámání kostí - kromě bojových umění často akcentují i filosofii, náboženské, společenské a enviromentální otázky. Nezapomeňme ani na ženskou část publika, kterou si jeho šest stop a 4 palce, 200 liber, vlasy zpevněné brilantýnou a svázané do koňského ohonu, elegantní garderóba a tajemné charisma naprosto získaly.
Počínaje jeho režisérským debutem Aljaška v plamenech (On Deadly Ground 1994) se Seagalovi příliš nedaří, jak u kritiků, tak filmových fanoušků. Většina jeho posledních filmů - s vyjímkou Glimmer Man - patřila mezi ty neúspěšné, ba až propadáky. Diváci Seagalovi vyčítají tuctové, příliš "filmové" bojové scény (např. ve filmu Exit Wounds, kde hrál spolu s rapperem DMX), postrádající realističnost bojových scén jeho předchozích filmů z konce osmdesátých a začátku devadesátých let. Fanoušci netrpělivě čekají na Seagalův comeback - kdo ví, třeba nás ještě překvapí.
Tajemná minulost
Média často zajímala Seagalova tajemná minulost - údajná spolupráce s Central Intelligence Agency (CIA), bitky s japonskou yakuzou v době, kdy učil aikidó v USA atd.- nic z toho nebylo potvrzeno... ale ani vyvráceno, takže opar tajemna se nad osobou Stevena Seagala vznáší dál. V r. 1997 Seagal veřejně prohlásil, že jeden z jeho učitelů buddhismu, Jeho Svatost Penor Rinpoche, ho prohlásil za tulku, reinkarnaci buddhistického lámy. Seagalovo prohlášení se setkalo s jistým cynismem, ale Penor Rinpoche se Seagala zastal formálním prohlášením v coloradském Naropa institutu.
Steven Seagal - aikidóBojová umění a život
O roli bojových umění v životě člověka Steven říká: "Moje životní mise je být dobrý, silný člověk, pomáhat těm, kteří potřebují pomoc, a používat bojová umění jako cestu léčby. Bojová umění jsou ve skutečnosti cestou neustálé snahy kultivace našeho spirituálního já, snahy být lepšími lidmi, abychom mohli pomoci jiným lidem, aby byl tento svět lepším místem. Ó-sensei říkával: 'Je lepší vašeho soupeře přivést k osvícení, než ho zranit nebo zabít.' Takto bychom měli uvažovat, velký bojovník je pro mě ten, kdo se téměř vždy dokáže vyhnout problémům."
Filmografie (výběr)
Above The Law2003 Belly of teh Beast
2003 Out for a Kill
2003 The Foreigner
2002 Na pokraji smrti (Half Past Dead)
2001 Profesionál (Ticker)
2001 Lovec policajtů (Exit Wounds)
1998 Patriot (The Patriot)
1997 Tajný agent Jack T. (Fire Down Below)
1996 Glimmer Man (The Glimmer Man)
1996 Boeing 747 v ohrožení (Executive Decision)
1995 Přepadení 2: Temné území (Under Siege 2: Dark Territory)
1994 Aljaška v plamenech (On Deadly Ground)
1992 Přepadení v Pacifiku (Under Siege)
1991 Nemilosrdná spravedlnost (Out for Justice)
1990 Muž s cejchem smrti (Marked for Death)
1990 Těžko ho zabít (Hard to Kill)
1988 Nico/Víc mež zákon (Above the Law/Nico)
z bojovaumeni.cz
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Jaký styl děláte?

Kung Fu 40% (537)
Karate 12.7% (171)
Taekwondo 8.5% (114)
Capoeira 5.4% (72)
Kickbox 14.4% (193)
Jiu Jitsu 10.4% (140)
Muay Thai 8.6% (116)

Komentáře

1 Precliiik Precliiik | Web | 8. března 2008 v 21:30 | Reagovat

Přihlas se pls do soutěžě o nej song!Je to jednoduché!

2 Anonym Anonym | 6. dubna 2008 v 9:54 | Reagovat

Proč tu není Bruce Lee?!

Dyť byl legendou kung-fu!

3 Anonym Anonym | 25. května 2008 v 11:53 | Reagovat

proč tu není Chuck Norris?

4 Anonym Anonym | 25. května 2008 v 11:55 | Reagovat

proč tu neni steven seagal?????

5 Anonym Anonym | 25. května 2008 v 11:56 | Reagovat

proč tu neni dung jun lee??

6 Anonym Anonym | 25. května 2008 v 11:56 | Reagovat

proč tu neni chow yun fat????

7 Anonym Anonym | 25. května 2008 v 11:56 | Reagovat

proč tu neni jean-claude van damme????

8 Anonym Anonym | 25. května 2008 v 11:59 | Reagovat

proč tu neni dolph lundgren????

9 Anonym Anonym | 25. května 2008 v 11:59 | Reagovat

proč tu neni tony jaa????

10 vipper vipper | 29. května 2008 v 17:48 | Reagovat

Bruce Lee tu je,Tony Jaa tu je a van damme tu taky je!!!!!

11 Lukáš Mingo Lukáš Mingo | 1. června 2008 v 11:51 | Reagovat

proč tu nejsou Chorcheho lidé a Churo Chymenez ????????????????

12 kozlok kozlok | 26. června 2008 v 11:08 | Reagovat

Proč tu nejni sámer issa :)

13 honza honza | 7. července 2008 v 12:02 | Reagovat

proc se chovate jako debilove

14 Debil Debil | 14. srpna 2008 v 18:31 | Reagovat

Protoze jsme debilove a vubec co tady delas ja myslel,ze kreteni maj jinde diskuzi

15 Hejda Hejda | 16. srpna 2008 v 21:47 | Reagovat

Sámer isa ma jenom černej pásek na mikrofonu

16 Soi-Fon Soi-Fon | E-mail | Web | 9. prosince 2008 v 16:29 | Reagovat

Mohl by tu být Jet li

17 ANDREAHAHN34 ANDREAHAHN34 | E-mail | Web | 20. dubna 2012 v 3:17 | Reagovat

I will recommend not to hold off until you get enough cash to buy goods! You should just take the <a href="http://goodfinance-blog.com">loan</a> or financial loan and feel yourself comfortable

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama